Alkin “daleki rođak” sa Sardinije

Na web stranici Viteškog alkarskog društva mogli smo pročitati kako je tijekom veljače 2013. njihovo izaslanstvo boravilo u posjetu gradu Oristanu na zapadnoj obali Sardinije. Kako je istaknuto, izaslanstvo VAD-a je tamo boravilo kako bi se upoznalo s viteškom igrom uvelike sličnoj Sinjskoj alci.

Grad Oristano je već nekoliko stoljeća pozornica na kojoj se odvija jedinstvena viteška igra Sa Sartiglia. Organizira se dvaput godišnje, u zadnju nedjelju poklada i na pokladni utorak. Kao i Alka, Sa Sartiglia je viteško natjecanje gađanja u metu, ali natjecatelji su kostimirani i mačem pokušavaju pogoditi sredinu srebrene zvijezde, a natječu su i žene. Sve bi to trebalo biti dovoljno da pomislimo kako se ne radi o sličnim manifestacijama, no prvi dojam vara jer su Sa Sartiglia i Alka srodne viteške igre i slobodno ih možemo nazvati “dalekim rođacima”.

6713-sartiglia_2011s-622x471

Gađanje mete u viteškoj igri Sa Sartigli koja se održava na Sardiniji

Sinjska alka je u svom današnjem, suvremenom obliku lišena baroknih obilježja poput maskeratne povorke ili otmjeno odjevenih žena u povorci, što sve možemo vidjeti kod Sa Sartiglie. Sinjska alka odiše viteštvom i muževnošću te predstavlja svečanost koja zahvaljuje Blaženoj Djevici Mariji te slavi junaštvo i domoljublje.

No Alka nije uvijek imala oblik po kojem je danas poznajemo. Kako ističe vrijedni istraživač povijesti Alke Šime Jurić, Sinjani su već zarana bili skloni stiliziranju svoje igre, sve kako bi ona ostavljala što svečaniji i viteškiji dojam. To je kako dalje navodi Jurić, značilo odstranjivanje iz Alke (ali na jedan diskretan i pažljiv način) svega što je imalo veze s kičom i tako kvarilo plemenitu simboliku Alke. Manje je poznato da je Alka u samim počecima imala alkarske kumove i djevojke na konjima s cvijećem, sve naravno u skladu s duhom ondašnjeg vremena koji se danas puno više odražava u Sa Sartigli nego u Alki. Srodnost ovih dviju manifestacija pokazuje i činjenica kako se i Alka sve do 1820. održavala na pokladni utorak,  baš kao što se danas izvodi Sa Sartiglia .

Žene u povorci

Akvarel Antuna Barača (1790. – 1855.) koji prikazuje povorku alkara u kojoj se nalaze i žene 

Najvažnije pravilo moje matične znanstvene poddiscipline komparativne politike glasi “što o politici vlastite zemlje zna onaj tko poznaje samo politiku vlastite zemlje”. Upoznajući Sa Sartigliu možemo još bolje upoznati i Sinjsku alku i stoga se radujemo suradnji i boljem upoznavanju “dalekog rođaka” sa Sardinije.*

*U međuvremenu su društva koja se brinu o održavanju Alke i Sa Sartiglie potpisali povelju o bratimljenju dviju viteških igara. Izaslanstva Alke i Sa Sartiglie redovito se posjećuju i organiziraju zajednička događanja u dane održavanja ovih manifestacija.

Ovaj unos je objavljen u Sinjska alka. Bookmarkirajte stalnu vezu.

2 odgovora na Alkin “daleki rođak” sa Sardinije

  1. bukara napisao:

    Jakove, svaka čast. S gušton san pročita tvoj tekst i pogotovo zadnju ideju. Ovo je nova stranica, ako se ne varan? Upravo je stekla jednog pratitelja 🙂 (evo ide u bookmarks).
    Jedan Sinjanin iz Tudeške

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s