Alkin daleki rođak sa Sardinije

Na web stranici Viteškog alkarskog društva mogli smo pročitati kako je tijekom veljače 2013. njihovo izaslanstvo boravilo u posjetu gradiću Oristanu na zapadnoj obali Sardinije. Kako je istaknuto, izaslanstvo VAD-a je tamo boravilo kako bi se upoznalo s viteškom igrom uvelike sličnoj Sinjskoj alci.

Grad Oristano je već nekoliko stoljeća pozornica na kojoj se odvija jedinstveni pokladni festival Sa Sartiglia. Organizira se dvaput godišnje, u nedjelju prije pokladnog utorka i na sam pokladni utorak. Kao i naša Alka, ovaj festival uključuje natjecanje konjanika, s tim što se ovdje gađa mačem a ne kopljem, konjanici imaju svoje zapovjednike (Componidori), uz to postoji i bogata povorka. Međutim, kao što svjedoči slika niže u tekstu, Sa Sartiglia ima neka obilježja za koja nam se može učiniti da su nespojiva sa samom suštinom naše Sinjske alke, Ipak, prvi dojam nas vara. Sa Sartiglia i Alka su stvarno rođaci, daleki, ali opet rođaci.

6713-sartiglia_2011s-622x471

Prizor sa Sartigle, viteške igre slične Alki koja se održava na Sardiniji

Sinjska alka u svom današnjem, suvremenom obliku lišena je baroknih obilježja poput maskeratne povorke ili otmjeno odjevenih žena u povorci, što sve možemo vidjeti kod Sa Sartiglie. Naša Alka odiše viteštvom i muževnošću. Ona je svečanost koja zahvaljuje Djevici Mariji i slavi junaštvo i domoljublje.

Ali ona je takva jer su je naši preci takvom oblikovali. Kako ističe  Šime Jurić, Sinjani su već zarana bili skloni stiliziranju svoje igre, sve kako bi ona ostavljala što svečaniji i viteškiji dojam. A to je kako dalje navodi Jurić,  značilo odstranjivanje iz Alke (ali na jedan diskretan i pažljiv način)  svega što je imalo veze s kičom i tako  kvarilo plemenitu simboliku Alke. Malo je poznato, ali nekada davno, u samim počecima Alka je i imala i alkarske kume i djevojke na konjima s cvijećem, sve naravno u skladu s duhom ondašnjeg vremena, koji se danas puno više osjeti u Sa Sartiglii nego u Alci. Da su u svom korijenu ove dvije manifestacije prilično povezane dokazuje i činjenica kako se i Alka sve do 1820. održavala na pokladni utorak (baš kao i Sa Sartiglia danas).

Inače, Sa Sartiglia ima i svoju dječju verziju, Sartiglieddu, baš kao što i Alka ima svoje brojne dječje varijante.

Najvažnije pravilo moje matične znanstvene discipline, komparativne politike je “što o politici vlastite zemlje zna onaj tko poznaje samo politiku vlastite zemlje”. Upoznajući Sa Sartigliu možemo još bolje upoznati i našu Sinjsku alku, i stoga se radujemo suradnji s “dalekim rođacima” sa Sardinije.

Oglasi
Video | Ovaj unos je objavljen u Sinjska alka. Bookmarkirajte stalnu vezu.

3 odgovora na Alkin daleki rođak sa Sardinije

  1. bukara napisao:

    Jakove, svaka čast. S gušton san pročita tvoj tekst i pogotovo zadnju ideju. Ovo je nova stranica, ako se ne varan? Upravo je stekla jednog pratitelja 🙂 (evo ide u bookmarks).
    Jedan Sinjanin iz Tudeške

  2. Povratni ping: Trodnevna promocija filmova i knjige o Alki - FERATA

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s