Zbog čega su Civljane drugačije od drugih?

civ01

Civljane su općina u Šibensko-kninskoj županiji koja se jako rijetko spominje u medijima. Ono rijetko kad se spominje onda se to najčešće čini kako bi se na njenom primjeru pokazala sva besmislenost i neracionalnost trenutne podjele Hrvatske na gotovo 600 jedinica lokalne i regionalne samouprave. U medijima su Civljane još bile prisutne, naravno u bizarnom tonu, kad se saznalo da se na listi HDZ-a za lokalne izbore 2005. nalazi čak i “četnik” (radilo se o tome da je među tamošnjom srpskom manjinom često prezime Četnik, a jedan od njih se našao i na listi HDZ-a). Iščitavajući naše medije mogli bi smo zaključiti da su Civljane, osim malom broju žitelja, također i dom besmislenosti i bizarnosti.

Ovakvo predstavljanje Civljana u medijima, najčešće onim tiskanima, uvredljivo je za sve tamošnje malobrojne stanovnike. I tamo žive ljudi koji rade, poštuju zakone, idu u crkve i imaju pravo na svoje dostojanstvo, a ne da im se općina, a time na određen način i oni,  uvijek spominju u kontekstu ekstremnosti i bizarnosti. Ali istinu govoreći, Civljane jesu jedan pomalo ekstreman  primjer, ali ne zbog svojih stanovnika već zbog kombinacije politike i matematike.

Kao i svaka druga općina Civljane imaju svoje predstavničko tijelo koje na lokalnim izborima biraju tamošnji punoljetni stanovnici. Kao i u svim drugim općinama i gradovima i ovdje liste koje se natječu na lokalnim izborima moraju proći zakonski prag od 5% glasova kako bi sudjelovale u raspodjeli mandata. Međutim Civljane su ekstreman primjer jer se u teoretskom smislu može dogoditi da ovdje lista primjerice dobije 12.4% glasova, a opet ne osvoji nijedan mandat. O čemu se radi?

Na raspodjelu mandata na izborima osim zakonskog praga utječe i onaj prirodni koji se sastoji od dva dijela – praga inkluzivnosti i praga ekskluzivnosti. Oba su važna za raspodjelu, ali prag ekskluzivnosti je ipak nešto važniji i on se definira kao maksimalni postotak glasova koje lista mora dobiti u najnepovoljnijim uvjetima kako bi osvojila mandat. Jednostavno rečeno, to je onaj postotak glasova koji vam sigurno donosi mandat. Računa se tako da se 100 podijeli s brojem vijećnika koji se biraju plus 1. U slučaju Civljana tako se dobije količnik od 12.5 (100: 7+1), što znači da ako lista u Civljanima na lokalnim izborima osvoji 12.5.% glasova onda je prošla prag ekskluzivnosti i sigurno osvaja mandat. Dok ako primjerice osvoji 12.4% glasova nije prošla prag i postoji teoretska mogućnost da ne osvoji nijedan mandat.

Da se bolje shvati ova izborno-matematička ekstremnost Civljana treba reći kako u susjednoj Vrlici  prag ekskluzivnosti iznosi 8.3% glasova, u Hrvacama 7.14%, Sinju 4.5%. Prag se ne smanjuje kako s cestom D1 idete prema Sinju već su sve ove općine i gradovi brojčano veći od Civljana, pa tako i imaju predstavnička tijela s većim brojem članova – Vrlika ima 11, Hrvace 13, a Sinj 21 vijećnika. Male Civljane kao općina ispod 500 stanovnika po novom zakonu imaju  7 članova predstavničkog tijela i otud proizlazi ova ekstremna mogućnost da lista dobije više od 12% glasova, a ostane praznih rukava. Što se manje vijećnika bira u nekoj općini ili gradu to se više povećava prag ekskluzivnosti, a u Civljanima je zbog najmanjeg broja vijećnika (7), on najveći (12.5.%).

Jedina ekstremnost koja se s pravom može spominjati u kontekstu Civljana je tako čista sinergija politike i matematike.

 

*Ovaj tekst je napisan u ožujku 2013., dva mjeseca prije lokalnih izbora. Na izborima za Općinsko vijeće Civljana lista HSS-a je dobila 11.98% glasova, gotovo sedam postotnih bodova više od propisanog zakonskog praga. Unatoč tome nije dobila mandat jer se dogodilo upravo ono što je tekst na neki način i “predvidio” – ostali glasovi su se rasporedili na druge dvije liste, a zbog malog broja mandata ta je raspodjela bila nepovoljna za listu HSS-a i ostavila ju bez mandata.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Malo izborne matematike. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s