Zbog čega su Civljane drugačije od drugih?

civ01

Civljane su općina u Šibensko-kninskoj županiji koja se u medijima spominje jako rijetko. A kad se već i spominje onda se to najčešće čini kako bi se na njenom primjeru pokazala sva besmislenost i neracionalnost trenutne podjele Hrvatske na gotovo 600 jedinica lokalne i regionalne samouprave. U medijima su Civljane još bile prisutne, naravno u bizarnom tonu, kad se saznalo da se na listi HDZ-a za lokalne izbore 2005 nalazi čak i “četnik” (radilo se o tome da je među tamošnjom srpskom manjinom često prezime Četnik, a jedan od njih se našao i na listi HDZ-a). Iščitavajući naše medije mogli smo zaključiti da su Civljane, osim malom broju žitelja, također i dom besmislenosti i bizarnosti.

Ovakvo predstavljanje Civljana u medijima, najčešće onim tiskanima, uvredljivo je za sve tamošnje malobrojne stanovnike. I tamo žive ljudi koji rade, poštuju zakone, idu u crkve i imaju pravo na svoje dostojanstvo, a ne da im se općina, a time na određen način i oni,  uvijek spominju u kontekstu ekstremnosti i bizarnosti. Ali istinu govoreći, Civljane jesu jedan pomalo ekstreman  primjer, ali ne zbog svojih stanovnika već zbog kombinacije politike i matematike.

Kao i svaka druga općina Civljane imaju svoje predstavničko tijelo koje na lokalnim izborima biraju tamošnji punoljetni stanovnici. Kao i u svim drugim općinama i gradovima, i ovdje liste koje se natječu na lokalnim izborima moraju proći zakonski prag od 5% glasova kako bi sudjelovale u raspodjeli mandata. Međutim Civljane su ekstreman primjer jer se u teoretskom smislu može dogoditi da ovdje lista primjerice dobije 12.4% glasova, a opet ne osvoji nijedan mandat. O čemu se radi?

Na raspodjelu mandata na izborima osim zakonskog praga utječe i onaj prirodni koji se sastoji od dva dijela – praga inkluzivnosti i praga ekskluzivnosti. Oba su važna za raspodjelu, ali prag ekskluzivnosti je ipak nešto važniji i on se definira kao maksimalni postotak glasova koje lista mora dobiti u najnepovoljnijim uvjetima kako bi osvojila mandat. Jednostavno rečeno, to je onaj postotak glasova koji vam sigurno donosi mandat. Računa se tako da se 100 podijeli sa brojem vijećnika koji se biraju plus 1. U slučaju Civljana tako se dobije količnik od 12.5 (100: 7+1), što znači da ako lista u Civljanima na lokalnim izborima osvoji 12.5.% glasova ona je prošla prag ekskluzivnosti i sigurno osvaja mandat. A opet ako osvoji primjerice 12.4% glasova nije prošla prag i postoji teoretska mogućnost da ne osvoji nijedan mandat.

Da se bolje shvati ova izborno-matematička ekstremnost Civljana treba reći kako u susjednoj Vrlici  prag ekskluzivnosti iznosi 8.3% glasova, u Hrvacama 7.14%, Sinju 4.5%. Ne, ne smanjuje se prag kako s cestom D1 idete prema Sinju već su sve ove općine i gradovi brojčano veći od Civljana, pa tako i imaju predstavnička tijela s većim brojem članova – Vrlika ima 11, Hrvace 13, a Sinj 21 vijećnika. Male Civljane kao općina ispod 500 stanovnika po novom zakonu imaju  7 članova predstavničkog tijela i otud proizlazi ova ekstremna mogućnost da lista dobije više od 12% glasova a ostane praznih rukava. Što se manje vijećnika bira u nekoj općini ili gradu to se više povećava prag ekskluzivnosti, a u Civljanima je zbog najmanjeg broja vijećnika (7), on najveći (12.5.%).

Jedina ekstremnost koja se s pravom može spominjati u kontekstu Civljana je tako čista sinergija politike i matematike.

 

*Ovaj tekst je napisan u ožujku 2013., dva mjeseca prije lokalnih izbora. Na izborima za Općinsko vijeće Civljana u svibnju lista HSS-a je dobila 11.98% glasova, gotovo sedam postotnih bodova više od propisanog zakonskog praga. Unatoč tome nije dobila mandat jer se dogodilo upravo ono što je tekst na neki način i “predvidio” – ostali glasovi su se rasporedili na druge dvije liste, a zbog malog broja mandata ta je raspodjela bila nepovoljna za listu HSS-a i ostavila ju je bez mandata.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Uncategorized. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s