Sinjski doktori znanosti kroz povijest i danas

Mali provincijski gradić Sinj važio je tijekom zadnjih desetljeća 19. i prve polovice 20. stoljeća za obrazovno središte Dalmacije. Takvu je uglednu titulu Sinj zahvaljivao svojim dvjema gimnazijama – Franjevačkoj klasičnoj koja je osim pripremanja za svećeničku službu pružala u određenoj mjeri obrazovanje i svjetovnim đacima, te Državnoj realnoj gimnaziji koja je za razliku od klasične imala puno pravo javnosti. Po kvaliteti svojih nastavnih programa i kadrova ove su dvije gimnazije bile među najboljima u Dalmaciji. To dokazuje i činjenica kako se veliki broj mladića iz svih dijelova Dalmacije, poput književnika Ive Ćipika iz Trogira i znamenitog leksikografa Mate Ujevića iz Imotskoga, odlučivao za gimnazijsko obrazovanje u Sinju

Na studij u Austriju, ali i Pariz

Postojanje dviju gimnazija omogućavalo je sinjskim mladićima dobivanje obrazovanja potrebnog za upis na sveučilišta i stjecanje diploma pravnika, doktora medicine i drugih slobodnih zanimanja. Studiranje u to vrijeme je bilo mnogo teže nego danas, uglavnom zbog velike udaljenosti gradova u kojima se studiralo – zbog teritorijalno-političke odvojenosti Dalmacije od ostatka Hrvatske, iz Dalmacije se uglavnom na studije odlazilo u Prag, Beč ili Graz (sjetimo se priče o osnivanju Hajduka), iz čega su proizlazile jezične i financijske zapreke za studiranje. Ipak to nije stalo na put sinjskim mladićima iz dobrostojećih obitelji, pa već krajem 19. i početkom 20. stoljeća pronalazimo Sinjane na sveučilištima u Austriji, Češkoj, Italiji, ali i Parizu gdje studira Ante Masovčić, čuveni “Bonvivant” s istoimene slike Miroslava Kraljevića. Već u drugoj polovici 19. stoljeća Sinj je imao nekoliko doktora prava (Ante Tote Tripalo, Augustin Masovčić, Ermengildo Božić, i Ivan Marović) a taj broj se povećava početkom 20. stoljeća kada pravo doktoriraju i Ante Sesardić, Frano Marović te Petar i Ante Tripalo. Ovdje valja spomenuti i teologa i povjesničara fra Ivana Markovića kojem je Papa Leon XIII. 1886. dodijelio počasni doktorat kao priznanje za njegov teološki rad.

fra ivan marković.jpg

Fra Ivan Marković (1839. – 1910.), teolog i povjesničar. Kao priznanje za teološki rad, Papa Leon XIII. mu je 1886. dodijelio počasni doktorat iz teologije.  

Doktori znanosti u razdoblju između dva svjetska rata

Povećanje sinjskih akademaca stiže sa zajedničkom državom Južnih Slavena. Osim po broju mladića koji se poslije školovanja u dvjema sinjskim gimnazijama odlučuju za studije u Zagrebu i u nešto manjoj mjeri u Beogradu, Sinj je zanimljiv i po broju doktora znanosti u tom razdoblju. U razdoblju između dva svjetska rata i samo studiranje je još u povojima (kako ističe Krleža, Zagreb je pred 1. svjetski rat imao tek 400 studenata), a kamoli tek stjecanje doktorata, međutim Sinj odskače po tom pitanju. Kada se malo pregledaju biografije poznatih Sinjana, vidi se kako već između dva svjetska rata Sinj ima respektabilan broj doktora znanosti i to u različitim znanstvenim područjima.

U razdoblju između dva svjetska rata svoje doktorate stječu pravnici Niko Marović, Dušan Jurić i Dražen Sesardić. Glavičanin, franjevac Ante Jadrijević 1927. završava svoje doktorsko obrazovanje u Rimu i Jeruzalemu i postaje doktor teologije. Iste godine Frano Boko završava obrazovanje na Veterinarskom fakultetu u Beču gdje stječe doktorat znanosti. Stjepan Gunjača 1936. doktorira na Filozofskom fakultetu u Zagrebu na temu o Cetinskoj županiji. Još treba spomenuti Miljenka Buljana, mlađeg brata dvojice alkarskih vojvoda Marka i Vice, koji je u ratnom vihoru 1942. doktorirao biologiju.

Doktori znanosti nakon 2. svjetskog rata

Broj Sinjana doktora znanosti znatno će narasti u godinama poslije 2. svjetskog rata. Na ovaj prestižni popis upisat će se fra Metod Kelava (teologija), fra Dominik Šušnjara (njemački jezik i književnost), Ante Romac (pravo), Ivo Borković (pravo), Dušan Bilandžić (ekonomija), braća Marko i Vladimir Veselica (ekonomija), Mario Petrić (etnologija), Tihomil Rađa (ekonomija), Aleksandar Tripalo (metalurgija), braća Vojko i Zdravko Devetak (prvi teologija, drugi agronomija), Ante Ćatipović (javno zdravstvo), Vjekoslav Cvrlje (politologija), kao i brojni drugi koje ovdje ne spominjem samo zato što nadilazi okvire teksta.

Ovu slavnu akademsku tradiciju i danas nastavljaju brojni mladi Sinjani. Sinjana doktora znanosti i doktorskih kandidata ima u svim znanstvenim područjima, od elektrotehnike i građevinarstva, preko medicinskih znanosti, informacijskih znanosti i politologije do povijesti umjetnosti. Šteta je samo što se naš grad samo ponosi s nama, a malo povjerenja nam ukazuje. Često čujem žal što neke od gore navedenih Sinjana nismo bolje iskoristili u vrijeme dok su isti bili živi, pa onda kad je već tako, bilo bi i vrijeme da nam ona latinska Historia est magistra vitae prestane biti samo poslovica i postane putokaz.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Akademska povijest Sinja. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s