Sinj i Cetinska krajina su dio identiteta Chicaga

Ako postoji strani grad u čije su se tkivo i identitet tako duboko utisnuli iseljeni Hrvati onda je to svakako Chicago. Ako pak postoji hrvatska iseljenička zajednica čiji identitet tako snažno obilježavaju Sinj i Cetinska krajina, onda je to svakako hrvatska zajednica u Chicagu.

„Vjetroviti grad“, kako se kolokvijalno naziva Chicago, dom je za gotovo 3 milijuna ljudi različitih etniciteta, rasa i konfesionalnosti. U njemu već preko 100 godina žive i Hrvati koji se u ovaj američki grad počinju doseljavati krajem 19. stoljeća, mahom iz ekonomski najsiromašnije austro-ugarske pokrajine Dalmacije. Da je ovo iseljavanje iz Dalmacije u Chicago zarana poprimilo masovne razmjere, dokazuje i podatak da je već na početku 20. stoljeća u Chicagu živjelo 5000 Hrvata.

Chicago glavno odredište iseljavanja Cetinjana

Koliko je među tim iseljenicima iz Dalmacije bilo onih iz Cetinske krajine teško je točno utvrditi. No postoje neki pokazatelji da je glavni tok iseljavanja Cetinjana u prekomorske zemlje vodio upravo u Chicago. To najbolje pokazuje Ivan Žolo u svom radu o iseljavanju Košućana u SAD u prva dva desetljeća 20. stoljeća, u kojem je analizirao američke registre useljenika. Naime, svi su potencijalni useljenici u SAD, posebno oni slabijeg socioekonomskog položaja, morali proći detaljna ispitivanja prije dobivanja dozvole za useljavanje. Osim ispitivanja zdravstvenog stanja, tražilo se od useljenika i da imenom navedu krajnje odredište svog puta, te osobu kod koje dolaze u SAD. Iz tablice o Košućanima useljenicima u SAD vidljivo je da je njih 99% kao krajnje odredište navelo Chicago gdje im je već tada živio neko od bliže rodbine ili pak neki prijatelj.

Da je broj Cetinjana u Chicagu već na početku 20. stoljeća bio značajan potvrđuje i primat njihove zavičajne kulture i tradicije unutar hrvatske zajednice. Godine 1906. Hrvati Bridgeporta, čikaške industrijske četvrti u koju se glavnina Hrvata uselila, osnivaju svoju prvu organizaciju dajući joj ime „Udruga dalmatinskih obitelji Čudotvorne Sinjske Gospe“. Kao što samo ime i sugerira, organizacija je okupljala pobožne Hrvate iz Dalmacije koji su se, u vremenu u kojem nisu postojala od države zajamčena socijalna prava, nastojali međusobno materijalno potpomagati i skrbiti jedni o drugima. Među ovim ljudima Gospa Sinjska se iznimno štovala, pa su osim osnivanja organizacije s njenim imenom, iseljeni Hrvati (konkretno dvojica braće Bradarića) 1912. u hrvatsku župnu crkvu Sv. Jeronima u Chicagu dopremili i kopiju Gospine slike s oltara crkve u Sinju, te baš kao i u Sinju, na njen blagdan 15. kolovoza počeli održavati procesiju kroz dio Chicaga u kojem su živjeli. Kako ističe Stogodišnjak župe Sv. Jeronima, ova procesija je danas najstarija procesija u gradu Chicagu.

Hrvatska zajednica u Chicagu s vremenom je postala dio tkiva i identiteta ovog grada. Hrvati su pod okriljem etničke župe osnovali vlastite škole, kulturne, socijalne i sportske organizacije, ali nisu ostali izvan društva Chicaga, već su se u njega integrirali svojim poštenim radom, obrazovanjem, profesionalnošću u obavljanju javnih poslova, kulturom i tradicijom te čuvanjem i njegovanjem istih. Hrvati su postali mali, ali važan dio Chicaga na društvenom, akademskom, ekonomskom i političkom planu, kao i dio njegova kulturnog identiteta.

Gradonačelnik Chicaga porijeklom iz Cetinske krajine

Iz ugla Cetinske krajine posebno je zanimljiv dio o sudjelovanju Hrvata u javnom i političkom životu Chicaga. Naime, potomak jednog Cetinjanina iz Dicma i ugledni član hrvatske zajednice Michael Bilandic, vinuo se čak i do mjesta prvog čovjeka Chicaga. Michael Bilandic, čiji je otac Mate Bilandžić u Chicago doselio iz Dicma, odnosno Krušvara, 1976. postao je gradonačelnikom Chicaga, zanimljivo kao prvi ne-Irac na tom mjestu nakon više od 40 godina. Bilandic je bio župljanin hrvatske župe Sv. Jeronima i aktivni član nekoliko udruženja povezanih s hrvatskom zajednicom. Nakon odlaska s mjesta gradonačelnika 1979. obavljao je i druge javne dužnosti, pa je tako kao ugledni pravnik bio predsjednik Vrhovnog suda savezne države Illiinois.

Jedna od osoba iz hrvatske zajednice koja je obavljala istaknute javne dužnosti u Chicagu bio je i Nick Matkovich. Kako u svojoj knjizi o Hrvatima u široj regiji Chicaga donosi Maria Dugandzic-Pasic, Matkovich je bio ugledni pravnik i odvjetnik koji je među ostalim bio i gradski sudac, a ujedno i dugogodišnji član Kluba Sinj koji je djelovao kao društveni centar hrvatskih iseljenika iz Cetinske krajine. Matkovich je bio prvi predsjednik Udruženja vojnih veterana župe Sv. Jeronima čiji je član bio i spomenuti Bilandic. Ovo udruženje je nastalo iz potrebe da se osiguraju socijalna i zdravstvena prava za veliki broj Hrvata iz Chicaga koji su se u 2. svjetskom ratu borili za svoju drugu domovinu SAD.

Osim ovih dvojice iznimnih pojedinaca, Bilandica i Matkovicha, bilo je i još Cetinjana koji su bili društveno i javno aktivni unutar hrvatske zajednice te Chicaga. To su desetljećima prvo činili u sklopu spomenutog društva Čudotvorna Gospa Sinjska, a poslije i kroz Klub Sinj koji i danas djeluje. Kad se proučavaju povijesni izvori o hrvatskoj zajednici u Chicagu, svugdje se spominje veliki broj prezimena iz Cetinske krajine, bilo da je riječ o popisu dobročinitelja koji su davali novčane priloge za kupnju nove crkve 1922. ili popisu vojnih veterana i župljana.

Svakako najvažniji pečat Sinja i Cetinske krajine hrvatskoj zajednici u Chicagu je štovanje i slavljenje Gospe Sinjske. Više od 105 godina slavi se Gospa među tamošnjim Hrvatima, a točno 100 godina slika Nebeske zaštitnice Sinja i Cetinske krajine nosi se u procesiji ulicama Chicaga. Zahvaljujući „našem“ Bilandicu, Gospin dan, 15. kolovoz, je od strane gradskog vijeća Chicaga proglašen i za „Hrvatsko-američki dan“. Spone Sinja i Cetinske krajine s Chicagom još su se više ojačale kad su alkari 2006. sudjelovali u svečanoj procesiji ulicama Chicaga povodom blagdana Velike Gospe.

Hrvatska država i hrvatski narod mogu se ponositi načinom na koji ih u etničkom mozaiku Chicaga predstavlja hrvatska zajednica. A Sinj i Cetinska krajina mogu biti ponosni i zahvalni svojim iseljenicima koji su zavičajnu baštinu, kulturu i tradiciju prenijeli iz doline Cetine na obalu Velikih jezera, i tamo ih nastavili čuvati i njegovati.

Blagoslov zastave Udruge dalmatinskih obitelji "Čudotvornoj Sinjskoj Gospi".

Blagoslov zastave Udruge dalmatinskih obitelji Čudotvornoj Sinjskoj Gospi

Popis potpomagatelja kupnje crkve za hrvatsku župu u Chicagu 1922. Iz popisa je vidljivo kako je kupnji pridonijelo mnogo Cetinjana

Popis potpomagatelja kupnje crkve za hrvatsku župu u Chicagu 1922. Iz popisa je vidljivo kako je kupnji pridonijelo mnogo Cetinjana (prezimena Grubišić-Čabo, Šipić, Paštar, Bilić). 

Procesija s slikom Gospe Sinjske ulicama Chicaga 1940-tih godina

Procesija sa slikom Gospe Sinjske na ulicama Chicaga 1940-tih godina

Bilandic (lijevo) i njegov prethodnik na dužnosti gradonačelnika, Richard J. Daley u inspekciji "janjetine" na dan proslave Gospinog blagdana. Pečenja janjetina na blagdan Gospe je jedan od običaja koji su Hrvati prenijeli i u SAD

Michael Bilandic (prvi s lijeva) i njegov prethodnik na dužnosti gradonačelnika Chicaga Richard J. Daley, (u sredini) u “inspekciji” janjetine na dan proslave Gospinog blagdana. Pečena janjetina na blagdan Velike Gospe je jedan od običaja koji su Hrvati prenijeli i u SAD.

Postao je gradonačelnikom gotovo svih svjetskih rasa i etniciteta, ali je opet ostao vezan uz svoje korijene - Micahel Bilandic, gradonačelnik Chicaga u procesiji povodom blagdana Velike Gospe s hrvatskom lentom

Postao je gradonačelnikom svih rasa i etniciteta koje žive u Chicagu, ali je opet ostao vezan uz svoje korijene – Michael Bilandic, gradonačelnik Chicaga u procesiji povodom blagdana Velike Gospe s hrvatskom lentom.

Alkari i alkarski momci bili su gosti procesije povodom blagdana Velike Gospe 2006.

Alkari i alkarski momci bili su gosti procesije povodom blagdana Velike Gospe 2006.

Fotografije: Centennial Yearbook St. Jerome Croatian Parish Chicago (2012)

Oglasi
Video | Ovaj unos je objavljen u Hrvatsko iseljeništvo i Sinj. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s