“Ingleški” kralj Edward na Sinjskoj alci

U vruće kolovoško ljeto 1936. dalmatinski gradovi su očekivali jednog od svojih najvažnijih gostiju. Britanski kralj Edward VIII. koji je netom zasjeo na prijestolje, odlučio je svoj ljetni odmor provesti krstareći duž dalmatinske obale. Bila je to iznenađujuća vijest jer su pripadnici visokog društva uglavnom običavali ljetovati na mondenoj francuskoj rivijeri, ali se Edward koji je inače bio sklon kršenju ustaljenih običaja, odlučio za arkadijsku dalmatinsku obalu. Vijest o dolasku britanskog kralja pobudila je veliki interes kod javnosti dalmatinskih gradova i potakla ih na razmišljanje o tome koje bi sadržaje mogli ponuditi tako važnom i kulturno profinjenom gostu.

Turizam je u to vrijeme u Dalmaciji bio u svojim začecima, ali javnost je bila svjesna da je dolazak britanskog kralja velika prigoda za turističku afirmaciju Dalmacije. Splitski „Jadranski dnevnik“ u broju od 7. kolovoza piše kako je dolazak britanskog kralja sjajna prilika za dalmatinski turizam jer je poznato da je u Engleskoj običaj putovati na ljetovanje ili zimovanje ondje kamo putuje kralj. Stoga je, kako se kaže u istom članku, dolazak kralja sjajna prigoda za turističku afirmaciju kraja koji posjeti.

Sinjska alka u planovima posjete

O točnom planu i programu Edwardove posjete Dalmaciji javnost nije bila upoznata, ali britanski tisak je kao najvjerojatnije destinacije spominjao Dubrovnik, Split i Šibenik. U već navedenom broju „Jadranskog dnevnika“ pisalo se o posebnim pripremama Dubrovčana za posjet visokog gosta, a spominjale su se i pripreme Kotorana i Korčulana. Očekujući sigurno dolazak i u Split, „Jadranski dnevnik“ je razmatrao s kojim bi se kulturnim sadržajima mogli najbolje predstaviti kralju i pri tome se jasno ukazivalo na Sinjsku alku.

Zanimljivo isti dan kad je i „Jadranski dnevnik“ u Splitu objavio ovo razmatranje, ljubljanski dnevni list „Jutro“ piše o mogućem dolasku Edwarda upravo na Sinjsku alku. U tekstu se ističe kako je europska javnost već dobro upoznata s Alkom pošto su o njoj pisali engleski, njemački, češki i drugi listovi. Također, što je jako važno, napominje se kako je Edward veliki ljubitelj „starih običaja i viteških igara“.

Mogućnost dolaska Edwarda na Alku očito se „zakotrljala“ vrlo brzo nakon najave njegova posjeta (31. srpnja). Ovdje valja istaknuti da je tadašnje vodstvo alkarskog društva na čelu sa sinjsko – splitskim poduzetnikom i veletrgovcem Markom Buljanom predano i učinkovito radilo na promociji i popularizaciji Sinjske alke. U tom vremenu pojavljuju se promotivni tekstovi o Alci u domaćim i stranim novinama i turističkim revijama, razrađuju se planovi dovođenja stranih turista s obale u Sinj te organiziraju dodatni sadržaji poput aeromitinga na dan Alke 1935. Sve je to urodilo efektima jer kako piše ljubljansko „Jutro“ od 15. kolovoza 1936., u Sinj je na Alku te godine organiziran dolazak 500 gostiju iz Čehoslovačke.

Marko Buljan na brodu za izvoz ljekovitog bilja

Marko Buljan (lijevo na slici), sinjski veletrgovac i poduzetnik. Kao alajčauš (1928. – 1935.) i alkarski vojvoda (1936. – 1940.) pokrenuo niz inicijativa za razvoj Alke i jačanje Alkarskog društva.

No vratimo se mi Edwardu i njegovom dolasku u Sinj na Alku. Iz studije povjesničara Nikice Barića o posjeti Edwarda dalmatinskoj obali saznaje se dosta o kronologiji i obilježjima posjeta. Edward je turistički obilazak Dalmacije započeo 10. kolovoza kada je sa svojom jahtom isplovio iz šibenske luke. Kralj je s najužom svitom koja je uključivala i Wallis Simpson (zbog koje će ubrzo nakon povratka u domovinu i abdicirati s prijestolja) posjetio Rab, Novigrad i Molat, a 14. kolovoza je stigao u Trogir. Edward je zbog svoje dužnosti, ali i nekovencionalnosti, privlačio veliku medijsku pozornost, i makar se činilo da je živio u vremenu izoliranom od „paparazza“ i sličnih suvremenih medijskih fenomena, bio je praćen velikim brojem stranih novinara i fotoreportera koji su zlatom plaćali bilo kakvu fotografiju ili informaciju o njegovu krstarenju duž dalmatinske obale. Edward je s druge strane tijekom krstarenja aristokratski elegantno izbjegavao pompu i medijsku pozornost i čini se da je ovaj njegov posjet imao naglasak na odmoru od svih problema koji su proizlazili iz odgovorne dužnosti i neodobravane ljubavi s „običnom“ građankom Wallis Simpson (o ovoj ljubavi i problemima koji su je pratili javnost se mogla upoznati i kroz nedavno prikazivani film „Kraljev govor“).

Edward VIII. u Splitu

Edward je 15. kolovoza na blagdan Velike Gospe i dan održavanja Čoje bio u splitskoj luci. Iako je Miljenko Smoje u „Velom mistu“ prikazao njegov dolazak u Split, Edward nije kročio na splitsko tlo već je znamenitosti Splita, izbjegavajući pompu, razgledao s obale. Ali u Smojinom prikazu koji odudara od stvarnih činjenica prikazan je stvarni društveni ambijent koji je vladao tijekom posjete britanskog kralja. Posjeta je izazivala veliki šušur i uzbuđenje gdje god se kralj pojavio, što je bilo praćeno i raznim glasinama zbog nedostatka točnih informacija o programu njegova puta. Smiješnu stranu glasina o Edwardu Smoje je pokazao kroz priču o pokušaju Strikana i Netjaka da ovaj potonji postane Edwardov učitelj u boćanju, s kojim se „ingleški kralj“ navodno oduševio gledajući balotaše u Šibeniku.

Na dan održavanja Alke 16. kolovoza Edward je iz Starigrada na Hvaru otplovio na Korčulu. Ali brojni strani i domaći novinari i fotoreporteri su taj dan pohrlili u Sinj vjerujući da će se Edward pojaviti upravo na Alci. „Novo doba“ u izvještaju s Alke od 17. kolovoza bilježi kako je cijela svečanost bila u „znaku iščekivanja dolaska engleskog kralja Edwarda“. Dodaje se također da su Sinjani u očekivanju visokog gosta lijepo i svečano uredili svoj grad. Ističe se dalje i da je na alkarskom trkalištu, odmah pored lože za časni sud napravljena loža za engleskog kralja, „lijepo i ukusno urešena sagovima, zelenilom i dvjema engleskim zastavama“. Edward kao što znamo nije došao u Sinj, ali svi oni koji su došli na Alku, bilo očekujući Edwarda ili zbog nekih drugih razloga, opet su imali razloga biti zadovoljni jer je Alka te godine zbog napetog natjecanja bila posebno atraktivna. Slučajni i namjerni posjetitelji su vidjeli Alku i zbog toga su oni koji su naporno radili na njenoj promociji i razvoju mogli biti zadovoljni.

Jedno od temeljenih postulata marketinške struke kaže da je svaki publicitet dobar publicitet. Posjet britanskog kralja dalmatinskoj obali donio je Alci veliki publicitet. Spominjanje ili ako hoćete medijsko špekuliranje o posjeti Edwarda Sinjskoj alci bilo je svakako očekivano jer se Alka već tada doživljavala kao kulturno-turistička atrakcija koja je reprezentativna i za održavanje pred najuglednijim gostima. Edward je zanimljivo bio i prvi vladar čiji se posjet Alci promatrao isključivo u promotivnom, a ne u političkom ili ideološkom kontekstu, što je zapravo smjer koji bi i danas trebali slijediti kada govorimo o dovođenju uvaženih i visokih gostiju na Alku.

 

Izvori:

“Pred dolaskom visokih gostiju iz Engleske, Jadranski dnevnik, 7. kolovoza 1936., str. 6.

“Ali bo angleški kralj obiskal alko”, Jutro, 7. kolovoza 1936., str. 4.

“Starinske viteške igre Dalmacije”, Jutro, 15. kolovoza 1936., str. 6.

“Tradicionalna trka Alke u Sinju”, Novo doba, 17. kolovoza 1936., str. 6.

Barić, Nikica, “Posjet britanskog kralja Edwarda VIII kraljevini Jugoslaviji u kolovozu 1936.”, Tokovi istorije, br. 4., 2006.

Oglasi
Ovaj unos je objavljen u Sinjska alka. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s