Obitelj Tripalo u sinjskoj povijesti i kulturi sjećanja

HE11_0546

Ante Miko Tripalo (1926. – 1995.)

Ante Miko Tripalo, hrvatski političar i publicist kojeg se danas sjećamo u njegovu rodnom Sinju, odvjetak je ugledne i imućne sinjske obitelji Tripalo.* Članovi te obitelji bili su istaknuti sudionici političkog, društvenog i gospodarskog života Sinja, napose u drugoj polovici 19. i prvoj polovici 20. stoljeća. Jedno izlaganje je premalo da bi se javnosti podastrlo cjelokupno djelovanje obitelji Tripalo u spomenutom razdoblju, pa ću se onda usredotočiti prvenstveno na njihovo političko djelovanje.

Predvodnici narodnjačke opcije

Članovi obitelji Tripalo ulaze u politički život nakon obnove ustavnosti i uvođenja pokrajinske i općinske samouprave u Dalmaciji 60-ih godina 19. stoljeća. Zahvaljujući svom bogatstvu, obrazovanosti i društvenom ugledu, Tripalići (kako ih se nazivalo u Sinju) postaju predvodnici narodnjačke političke opcije koja je težila ponarođenju javnih ustanova i sjedinjenju Dalmacije s Banskom Hrvatskom. Frano Tripalo Stipin je 1869. predvodio narodnjake do prve pobjede na općinskim izborima u Sinju nakon čega je izabran za načelnika sinjske općine. Godinu poslije, 1870. njegov bratić dr. Ante Tripalo, također narodnjak, izabran je za zastupnika Sinja u Dalmatinskom saboru u Zadru. Ante Miko Tripalo navodi da je u tim izborima bilo mnogo pritisaka na istaknute hrvatske obitelji u Sinju, pa je čak i da je bomba bila pripremljena za kuću njegova pradjeda Stipe Tripala, a druga za franjevački samostan u Sinju.

Frano Tripalo

Petar Tripalo, najdugovječniji načelnik Sinja (1876. – 1906.), zastupnik u Dalmatinskom saboru i alkarski vođa (vojvoda)

Dominacija obitelji Tripalo u sinjskoj politici bila je posebno izražena u zadnja tri desetljeća 19. stoljeća kada je ta obitelj ujedno bila i na vrhuncu gospodarske moći. U spomenutom razdoblju svi sinjski načelnici su potjecali iz obitelji Tripalo i pripadali narodnjačkoj opciji. Nakon općinskih izbora 1876. za načelnika Sinja je izabran Petar Tripalo koji će na tom položaju ostati sve do 1906. kada ga je zamijenio sin Krunoslav Tripalo čije je vladanje prekinula smrt 1908. Stjepan Tripalo je 1876. biran za zastupnika Sinja u Dalmatinskom saboru u Zadru, a 1883. u pokrajinski parlament je izabran već spomenuti Petar Tripalo, koji je bio i alkarski vođa (vojvoda).

Zagovornici jugoslavenskog unitarizma

Početkom 20. stoljeća obitelj Tripalo napušta narodnjačku političku opciju, raskida svoje dugogodišnje političko savezništvo sa sinjskim franjevcima te se okreće idejama narodnog jedinstva i državnog ujedinjenja Srba i Hrvata. U novoj državi Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca Tripalići su jedni od glavnih zagovornika jugoslavenskog unitarizma u Sinju, a Mirko Tripalo (Petrov sin) natječe se kao kandidat Demokratske stranke za zastupnika Sinja u Narodnoj skupštini u Beogradu. Međutim, u sva je tri navrata poražen, prvo 1920. od Hrvatske pučke stranke, a potom 1923. i 1925. od Hrvatske republikanske seljačke stranke. Izborni porazi dotad politički neprikosnovenih Tripalića svjedoče o neslaganju većine hrvatskog naroda s unitarističkom politikom koju su zastupali te polaganom slabljenju njihova društvenog utjecaja u Sinju. Mirko Tripalo je ipak 1925. bio izabran za zastupnika u beogradskoj Narodnoj skupštini, ali ne u izbornom okrugu Sinj. Njegov brat Frano Tripalo Kekica je 1933. postao načelnik Sinja nakon općinskih izbora na kojima se natjecala jedino lista režimske Jugoslavenske nacionalne stranke. Taj poznati alkarski barjaktar zadržao se na dužnosti sinjskog načelnika do 1935., a zanimljivo je da je 1934. trčao Alku kao alkar i načelnik općine Sinj.

Kekica

Frano Tripalo Kekica, dugogodišnji alkarski barjaktar i posljednji Tripalić na dužnosti načelnika općine Sinj (1933. – 1935.)

Kao pristalice jugoslavenske monarhije članovi obitelji Tripalo nastavili su politički djelovati unutar režimskih stranaka, no bez većeg izbornog uspjeha u srazu s općehrvatskim pokretom predvođenim HSS-om. Na općinskim izborima u Sinju 1936. lista Jugoslavenske nacionalne stranke predvođena Brankom Tripalom (ocem Ante Mike) dobila je manje od 15% glasova i bila treća nakon dvije liste Hrvatske seljačke stranke, one službene i one odmetnute, lijeve. Na posljednjim parlamentarnim izborima u Kraljevini Jugoslaviji za zastupnika Sinja je izabran Miloš Tripalo (Mirkov sin), iako je on osvojio gotovo 20 puta manje glasova od kandidata HSS-a. Takvo što bilo je moguće zahvaljujući tadašnjem nepravednom izbornom sustavu koji je bio skrojen kako bi povlašćivao vladinu listu na kojoj je kandidat bio i spomenuti Miloš Tripalo.

Sjećanje na Antu Miku Tripala i druge sinjske velikane

Ako obitelj Tripalo i njihovo cjelokupno djelovanje gledamo iz perspektive lokalne kulture sjećanja koja svoj formalni izraz nalazi u imenovanju ulica i trgova te postavljanju spomenika i spomen ploča, jedini Tripalo kojeg se ova zajednice sjeća je upravo Ante Miko. On u Sinju ima ulicu, spomen ploču i spomen bistu u svoju čast, što nema nijedan drugi član te obitelji. Današnjim danom Ante Miko Tripalo je u Sinju dobio i svoj skup kojim se čuva i obnavlja sjećanje na njegov život i rad, a spominje se kako će uskoro njegovo ime nositi i jedna stipendija koju Grad Sinj dodjeljuje izvrsnim studentima.

ss

Kuća u Sinju u kojoj se 1926. rodio Ante Miko Tripalo. Od 2006. na kući se nalazi spomen ploča u njegovu čast. 

Neki će reći da je sve to premalo za čovjeka koji je imao središnju ulogu u reformskom pokretu Hrvatsko proljeće kojim se težilo poboljšati ekonomski, politički i kulturni položaj Hrvatske i hrvatskog naroda u komunističkoj Jugoslaviji. U kontekstu Sinja naravno nikad ne treba smetnuti s uma da je taj našijenac uvijek isticao svoje sinjsko porijeklo te bio i predsjednik Odbora za proslavu 250. godišnjice Sinjske alke.

Sinjska kultura sjećanja nažalost je jako ideologizirana i sklona zaboravljanju i odbacivanju, ali nažalost još i gore, klevetanju i demoniziranju onih koji se ne uklapaju u „crno-bijele“ poglede na zamršenu i slojevitu hrvatsku prošlost. Od toga je još i poraznije što kod šire javnosti postoji ogromno neznanje o vlastitoj povijesti i nemar prema povijesnim veličinama. A Sinj stvarno ima pregršt ljudi kojima se možemo ponositi i na kojima možemo graditi našu samosvijest i identitet. Ante Miko Tripalo je jedan od tih ljudi, ali tu se podjednako mogu ubrojiti i Dražen Sesardić**, Tihomil Rađa, Marko Veselica i brojni drugi. Stoga se nadam da će ovaj današnji skup pridonijeti stvaranju kulture sjećanja dostojne svih onih koji su potekli iz ove zajednice i koji su nas zadužili svojom ustrajnošću i dosljednošću u borbi za načela i vrijednosti na kojima se zasniva suvremena i suverena Republika Hrvatska.

* Izlaganje na znanstvenostručnom simpoziju “Tripalovi dani u Sinju”, u Sinju, 18. lipnja 2015.

** Zanimljivo je napomenuti kako je Davor Sesardić, Draženov brat, bio krsni kum Anti Tripalu. Davor Sesardić svom je kumčetu Anti dao nadimak „Miko“ po kojem će biti poznat i upamćen.

Ovaj unos je objavljen u Sinjani XX. stoljeća. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s