Pet godina Sinjskih obzora

Pet godina 2

Kad sam 15. ožujka 2013. na blogu objavio svoj prvi tekst o vezama Alke i sardinijske Sa Sartiglie, nisam mogao ni slutiti kamo će me odvesti moja intelektualna radoznalost i volja za pisanjem. Točno pet godina nakon prvog teksta Sinjski obzori broje 23 eseja o različitim temama čiji je zajednički nazivnik Sinj.

Prvo „prolazno vrijeme“ Sinjskih obzora bilježio sam prošle godine na četvrtu obljetnicu pokretanja bloga. Tada je metrika pokazivala 16 objavljenih eseja, 3 200 posjetitelja i 5 800 pregleda stranice. Točno godinu poslije uz već spomenuta 23 eseja, „prolazno vrijeme“ pokazuje nešto više od 4 500 posjetitelja i malo više od 8 100 pregleda stranice. Uvjerljivo najveći broj pregleda je iz Hrvatske (6 500), nakon čega slijede Sjedinjene Američke Države (320), Njemačka (315), Srbija (240) i Švicarska (215). Ne znam radi li se o nekom našem iseljeniku, specifičnom interesu ili možda avanturi bespućima Interneta, no Sinjski obzori zabilježili u preglede i iz Estonije, Cipra, Kineskog Tajpeha, Alžira i pacifičke ragbijaške velesile Fidžija.

Valja napomenuti kako je prošle godine pokrenuta Facebook stranica Sinjski obzori koja osim tekstova s bloga donosi i objave o zanimljivim detaljima i događajima iz povijesti Sinja i Alke, popraćene povijesnim dokumentima i fotografijama. Tu je i rubrika „Sinjani XX. stoljeća“ koja obilježava obljetnice rođenja i smrti poznatih i manje poznatih Sinjana. U svega par mjeseci aktivnosti stranica je došla do više od 200 pratitelja i solidnog dosega objava.

U ljeto prošle godine pojavila se ideja o ukoričavanju napisanih eseja i objavljivanju knjige pod nazivom Sinjski obzori. Namjera nije samo ukoričiti eseje s bloga, već im pridružiti i priloge o povijesti Alke pisane za Slobodnu Dalmaciju te niz tekstova objavljenih na portalu Ferata. Ukupan broj objavljenih tekstova daje dobru podlogu za ambicije o knjizi, no ostaje još čuti mišljenje stručnih urednika i izdavača o napisanom materijalu.

Kako bilo, Sinjski obzori nastavit će donositi povijesno-esejističke oglede o Sinju i viteškoj igri Alki. Obljetnice su uvijek najbolja prigoda i poticaj za pisanje, a njih neće manjkati ni ove godine. U svibnju i lipnju obilježit će se 200 godina od dviju posjeta austrijskog cara Franje I. Sinju i početka redovitog održavanja Alke. Car Franjo I. Sinj je prvi put posjetio 18. svibnja, a potom i 9. lipnja 1818. kada se zadržao dva dana čekajući dolazak carice Karoline Auguste iz Splita. Dosad se uglavnom smatralo kako se Alka trčala tijekom oba posjeta, no pažljivije iščitavanje povijesnih izvora pokazuje da su dvije Alke održale tijekom drugog posjeta cara Franje I. Sinju, 9. i 11. lipnja 1818. Te dvije Alke s pravom se mogu smatrati početkom modernog razdoblja u povijesti ze viteške igre.

Od obljetnica tu su još i 105. godišnjica rođenja dvojice sinjskih franjevaca i istaknutih dušobrižnika Hrvata izbjeglih nakon Drugog svjetskog rata, dr. Dominika Šušnjare i dr. Metoda Kelava. Na obzoru se vide i druge teme koje nemaju obilježje velikih obljetnica, a polako se naziru i obrisi knjige pod naslovom Sinjski obzori.

Ovaj unos je objavljen u Sinjski obzori. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s