Sinjski korijeni svjetskog prvaka u ragbiju

Svjetsko prvenstvo u ragbiju koje se održava u Japanu od 20. rujna do 2. studenoga bit će jedno od najvećih ovogodišnjih sportskih natjecanja u svijetu. Ukupno 20 reprezentacija borit će se za osvajanje Webb Ellisova trofeja koji se dodjeljuje svjetskom prvaku u ragbiju. Među tim reprezentacijama neće biti Hrvatske u kojoj ragbi nije toliko raširen i razvijen kao nogomet, rukomet ili košarka. Hrvatska reprezentacija nikad se nije uspjela plasirati na Svjetsko prvenstvo u ragbiju, ali u najjačim svjetskim reprezentacijama uvijek je bilo igrača hrvatskog porijekla. Nekoliko njih osvajalo je i naslov svjetskog prvaka u ragbiju, a među njima se izdvaja engleski ragbijaš Dan Luger čiji je djed rođen u Sinju.

Dan Luger

Dan Luger, engleski reprezentativac i osvajač Svjetskog prvenstva u ragbiju 2003.

Jedan od najboljih engleskih ragbijaša u povijesti

Daniel (Dan) Luger, engleski reprezentativac u ragbiju i osvajač Svjetskog prvenstva u Australiji 2003., rođen je 1975. u Chiswicku, u zapadnom dijelu Londona. Prema službenim podacima s Wikipedije, otac mu je hrvatskog, a majka češkog porijekla. Za englesku reprezentaciju debitirao je 1998. i u 38 nastupa postigao čak 24 polaganja. Samo je pet igrača u povijesti engleske reprezentacije postiglo veći broj polaganja od njega, što je veliko postignuće u zemlji koja je kolijevka ragbija i svjetska ragbijaška velesila. Luger je igrao u najboljim engleskim i francuskim klubovima, a karijeru je završio 2010. Tijekom igračke karijere pomagao je hrvatsku reprezentaciju u ragbiju 7 (olimpijska verzija ragbija) i bio njezin pomoćni trener na Europskom prvenstvu 2006.

Sinjska obitelj Boko

Nakon završetka igračke karijere Dan Luger ostao je vezan za Hrvatsku, među ostalim i za Split u kojem se 1879. rodio njegov pradjed Humbert Luger, pravnik i visoki državni službenik u Austro-Ugarskoj Monarhiji i Kraljevini Jugoslaviji. Humbert Luger je početkom 20. stoljeća službovao u Sinju gdje se oženio s Milkom Bokom čiji je otac Ivan bio cijenjeni sinjski građevinar. Obitelj Ivana i Jele Boko imala je sedmero djece (četiri sina i tri kćeri) i svi su bili iznimno obrazovani za ondašnje vrijeme. Njihov najstariji sin Josip (Jozo) je završio Učiteljsku školu u Arbanasima, a najpoznatiji je kao dugogodišnji alkar, alajačauš i slavodobitnik pet Alka. Ante Boko je diplomirao medicinu u Pragu, Frano Boko je doktorirao veterinu u Beču, a Ivan Boko je završio Trgovačku akademiju u Zagrebu. Obitelj Boko posvećivala je pažnju i obrazovanju svojih kćeriju pa su već spomenuta Milka te njezine sestre Mara i Ana završile ženski koledž u Firenzi u Italiji.

Obitelj Boko

Obitelj Luger 20-ih godina prošlog stoljeća. Slijeva, Milka, Humbert i djeca Davorka, Nikola, Vesna i Milan

Od Sinja do Caracasa

Humbert Luger i Milka rođena Boko imali su četvero djece – sinove Nikolu i Milana te kćeri Vesnu i Davorku. Obitelj se često selila zbog očeva službovanja pa su djeca rođena u različitim gradovima. U Sinju se 1912. rodio Milan Luger koji je završio Pomorsku vojnu akademiju i bio mornarički časnik, a isticao se i kao vrstan plivač i vaterpolist. Poslije Drugog svjetskog rata preselio se u Caracas u Venezueli gdje je i umro 1997. Njegov sin Darko odselio se 60-ih godina iz Hrvatske u Englesku gdje mu se 1975. rodio sin Daniel, engleski reprezentativac i osvajač svjetskog prvenstva u ragbiju.

Milan Luger 2

Milan Luger (Sinj, 1912. – Caracas, 1997.), mornarički časnik i djed proslavljenog engleskog ragbijaša Dana Lugera

Hrvatska nije među najboljim europskim i svjetskim reprezentacijama u ragbiju, no možda je tamo dovedu nove mlade generacije igrača koje stasavaju u Ragbijaškom klubu Sinj koji se može pohvaliti značajnim uspjesima na nacionalnoj razini. Dok se Hrvatska ne približi svjetskom ragbijaškom vrhu tamo će nas predstavljati vrhunski igrači hrvatskog porijekla među kojima se posebno ističe Dan Luger, svjetski prvak u ragbiju čiji korijeni sežu u Sinj.

*Posebno zahvaljujem gospođi Ljubici Boko koja mi je ustupila fotografije iz obiteljske zbirke i pomogla s biografskim podacima o obitelji Luger.

Ovaj unos je objavljen u Akademska povijest Sinja, Povijest sporta u Sinju, Sinjani XX. stoljeća, Sinjska alka. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s