Sinjanin nasljednik Stjepana Radića

Od Nikole Vidića iz Lučana koji je 1868. izabran u Dalmatinski sabor do današnjih zastupnika u Hrvatskom saboru, nemali je broj Sinjana i Cetinjana koji su bili narodni zastupnici. Među njima je i Marko Rako – Grčić koji je postao narodni zastupnik 1928. u tragičnim okolnostima atentata na zastupnike HSS-a u parlamentu Kraljevine SHS u Beogradu.

Rako Grčić

Marko Rako – Grčić na portretu koji je izradio akademski slikar Stjepan Baković

Lokalni prvak HSS-a

Marko Rako – Grčić rođen je 25. travnja 1881. u Podvarošu, jednom od povijesnih predjela Sinja. Njegov stariji brat bio je fra Stjepan Grčić (1879. – 1932.), znameniti hrvatski folklorist i skupljač narodnog blaga. Kao dobrostojeći seljak Marko Rako – Grčić uključio se početkom 20-ih godina prošlog stoljeća u HRSS/HSS Stjepana Radića. Na izborima za Narodnu skupštinu Kraljevine SHS 1923. i 1925. bio je zamjenik kandidata HRSS-a u kotaru Sinj. U oba slučaja HRSS je pobijedio u kotaru Sinj i izabran je kandidat te stranke (Josip Kirin iz Bjelovara 1923. i Stipan Klaić iz Garčina 1925.). Radićev HSS je pobijedio i na općinskim izborima u Sinju 1926. nakon kojih je Marko Rako – Grčić izabran za jednog od šest prisjednika općine (članova općinske uprave). Kao tadašnji prvak HSS-a u Sinju Rako – Grčić je bio žrtva nasilnog napada pripadnika Orjune, što je ostavilo trajne posljedice na njegovo zdravlje (čak se i na njegovom portretu vidi ožiljak na čelu kao posljedica napada). Kako ističe njegov unuk i poznati hrvatski novinar i prevoditelj Marko Grčić, taj napad i njegove posljedice su ostavile duboki trag na cijelu obitelj koja je prerano ostala bez svog hranitelja i zaštitnika.

Stjepan Radić nositelj liste u Dalmaciji

Na parlamentarnim izborima 1927. Marko Rako – Grčić je napokon dobio priliku biti zastupnički kandidat HSS-a u kotaru Sinj. Prvi na listi HSS-a u južnodalmatinskom izbornom okrugu kojem je pripadao kotar Sinj bio je tadašnji predsjednik stranke i vođa hrvatskog naroda Stjepan Radić. HSS je ostvario pobjedu u kotaru Sinj i u izbornom okrugu, ali uz značajan pad broja glasova u odnosu na prethodne izbore zbog čega Rako – Grčić nije bio među pet izabranih zastupnika HSS-a.

Stjepan Radić

Stjepan Radić na zboru Seljačko – demokratske koalicije 1928. u Dubrovniku, netom prije atentata u Beogradu. Radić je 1927. posjetio Sinj i odsjeo u domu Marka Rake – Grčića

Marko Rako – Grčić je ipak postao narodni zastupnik nakon zločinačkog atentata Puniše Račića na zastupnike HSS-a u lipnju 1928. u Beogradu. Nakon što je od posljedica atentata u kolovozu 1928. preminuo i predsjednik HSS-a Stjepan Radić, vodstvo te stranke odlučilo je da će njegovo zastupničko mjesto naslijediti upravo Marko Rako – Grčić. Premda je HSS nakon zločina nad svojim zastupnicima napustio beogradsku Narodnu skupštinu, Marko Rako – Grčić je ipak ostao zabilježen kao narodni zastupnik i nasljednik Stjepana Radića u državnom parlamentu.

Marko Rako – Grčić umro je u Sinju 8. lipnja 1930. Dnevni list Jadranska pošta je 11. lipnja zabilježio kako je „ova nagla smrt u čitavoj sinjskoj krajini izazvala veliko žaljenje, jer je pokojnik Marko Grčić i kao čovjek i kao patriota uživao veliki ugled, naročito kod sinjskog seljaštva“. Osim činjenice kako je uživao veliki ugled i poštovanje među stanovništvom Sinjske krajine, u svim novinama koje su izvijestile o smrti zabilježeno je kako je Marko Rako – Grčić bio narodni zastupnik koji je naslijedio Stjepana Radića.

*Zahvaljujem se Marku Grčiću i Borisu Grčiću – Raki koji su mi ustupili dokumente, fotografije i slike iz obiteljske zbirke i pomogli s biografskim podacima o Marku Raki – Grčiću.  

Ovaj unos je objavljen u Sinjani XX. stoljeća, Znameniti intelektualci i Sinj. Bookmarkirajte stalnu vezu.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s